CULA LOCUINTA FORTIFICATA A BOIERILOR



 


Cula este un cuvant din limba turca care inseamna turn.
 Culele au fost construite in mod special pentru aparare , ele  erau si locuintele boierilor avand drept scop apararea vietii membrilor familiei si a averii acestora. Ele sunt reprezentative pentru secolelele XVIII – XIX  si  au forma de turn cu 3-4 caturi,  peretii sunt grosi de 1 metru si consolidati cu barne, strapunsi de metereze pentru tragere in toate directiile, ferestrele erau foarte inguste fiind si ele folosite pentru tragere. In beci ul foarte bine consolidat se afla obligatoriu fantana , asemanator cu castrele romane, iar unele cule aveau, pentru satisfacerea nevoilor  fiziologice, construit alaturat un turn care era legat de constructia propriu-zisa printr-o pasarela total inchisa. Terenul  din imprejurul culei era total defrisat, in cele mai multe cazuri, pentru a avea o buna vizibilitate si a vedea imediat apropierea carjalilor, talhari de origine turca.
Culele  de veghe erau folosite pentru supravegherea zonei,  alarmand locuitorii de apropierea inamicului.
Culele de aparare care puteau sa fie si locuinta temporara.
Culele locuinta care erau permanent locuite de boieri si familiile lor.
Dupa trecerea pericolului turcesc culele in majoritatea lor au fost parasite si implicit sau degradat sau au disparut definitiv.
 Cu toate ca fiecare dintre ele isi au povestea lor, pe care o cunosc doar localnicii, de cele mai multe ori nici acestia nu o mai cunosc, nu se face nimic pentru a pastra aceste bunuri ale patrimoniului istoric al romanilor.
Din cele care exista astazi foarte putine au fost declarate monument istoric , majoritatea culelor fiind intr-o stare avansata de degradare. Culele nu sunt  valorificate nici din punct de vedere turistic , datorita infrastructurii proaste din tara noastra si mai ales a indolentei si nepasarii organelor locale, ca sa nu mai vorbim de cele centrale.
Culele se regasesc  si prin zonele de campie ale unor tari din vest cum sunt Franta, Italia, Spania, dar ele sunt specifice tarilor din zona balcanica Serbia, Bulgaria si Albania.
by Emyl

Etichete: ,