Legenda Capitanului Ion



Astazi o sa va povestesc despre o legenda care vehicula in Tara Romaneasca dupa moartea domnitorului Vlad Tepes. Legenda capitanului Ion.
Se spune ca Vlad Tepes pe cand nu ajunsese pe tronul Tarii Romanesti s-ar fi indragostit de o frumoasa jupanita .Din frumoasa poveste de dragoste a rezultat un copil, un baiat.Ajuns domnitor Tepes incearca sa isi aduca iubita si copilul in capitala pentru a se casatorii.
Soarta le este potrivnica fiindca o hoarda de tatario rapesc pe jupanita si copilul sii vand turcilor pentru serai. Jupanita ajunge favorita sultanului Mohamed sub numele de Roxelana.Aceasta isi creste pe ascuns fiul pana la 7ani ,timp in care ii povesteste despre tatal si originile sale natale.
Din cauza robiei si a bolii Roxelana moare iar copilul este integrat in randul ienicerilor.La 17 ani intr-onoapte fara luna  copilul  fuge peste Dunare si ajunge in Tara Romaneasca. Pentru a nu da de banuit intra intr-o trupa de circari si astfel isi capata numele de Ion.Ajuns la Targoviste la o reprezentatie de tras cu arcul din fuga calului ,atrage atentia lui Tepes,care atunci umbla printre popor deghizat ca sa-i prinda pe hoti si peboierii care unelteau cu turcii.
Il cheama la castel si ii propune sa intre inoastea lui.Cu timpul in luptele lacare iau parte Ion ii scapa viata voievodului de   nenumarate ori. Dupa atacul de noapte in care Tepes a incercat sa-l ucida pe sultan ,Voievodul il numeste pe Ion capitan. Dupa ceTepes devine prizonierul lui Iancu de Hunedoara,fiul sau lupta contra boierilor care ii tradasera tatal si dadea atacuri surpriza asupra convoaielor  turcesti care isi aprovizionau armata. Tepes isi recapata tronul pentru putin timp si afla ca, capitanul Ion este fiul sau.Urmeaza batalia de la Snagov unde  Tepes este ranit mortal si Ion reuseste sa-l scoata de pe campu lde lupta. Bate la portile manastirii Snagov si cu toate ingrijirile date de calugari domnitorul moare fara sa ii spuna lui Ion ,ca este fiul sau.

Etichete: ,